Edebiyat- Edebiyat Nedir?

Edebiyat

İnsan açlığını gidermek için nasıl yeme içmeye muhtaç ise ruhunu doyurmak için de gıdaya ihtiyacı vardır. Bir farkla ki bedenin ihtiyacı maddi gıdalardır fakat ruhun ihtiyacı maddi gıdalar değildir.
Peki, nedir o zaman ruhun gıdası? Buna kısaca güzel olan her şey diyebiliriz. Bir söz, bir davranış, bir ses, bir müzik, bir resim, bir yazı… İşte burada edebiyat devreye giriyor bizim için. Ruhun gıdası olan güzeli arama işine de sanat diyoruz.
Güzel sanatlar işlevine göre farklı dallara ayrılır. Söz ile yapılan güzel sanat etkinline biz edebiyat diyoruz.
Edebiyat duygu ve düşüncelerin bir imbikten geçirilme, tabiri caizse düşünceleri terbiye etme işidir.  Aklımızdan gelip geçen yüzlerce binlerce düşünce vardır. Bunların karşıya aktarımı her zaman istediğimiz gibi olmaz. Çok şey düşünür fakat bu düşüncemizi karşıya istediğimiz güzellikte aktaramayız. Bu yüzden kendini iyi ifade den birini gördüğümüz zaman hayran kalırız.

Bazen bir sayfalık yazı yazsak kendimizi ifade edemeyeceğimiz bir konuda biri çıkar bir satırla bütün söylemek istediklerimizi özetler. Bazen de duygularımızı bir satırla değil sayfalar dolusu cümlelerle ifade etmek, kendimizle ilgili her şeyi ayrıntıları ile anlatmak isteriz ama yine anlatamayız.
İşte sanatkârı bizden ayıran da bu. Bizim duyup düşündüklerimizi fakat anlatamadıklarımızı en güzel şekilde bize sunan kişidir sanatkar.
Edebiyat , edep kökünden gelir. Davranışlarımıza çeki düzen verdiğimiz gibi düşüncelerimize de çeki düzen verme ihtiyacı duyarız.  Sanatçı bize bunu sağlayan insandır. Senin duyup düşündüğünü fakat söyleyemediğini söyleyen, anlatandır.
Biz, yeniedebiyat.net olarak sizlere kabiliyetleriniz sizde kalmasın paylaşalım herkes duysun istiyoruz.
Edebiyat, şiir, deneme, makale, sohbet, söyleşi türünde duygu ve düşüncelerinizi paylaşın ki sizi yaşatsınlar.




Yorumlar

Popüler Yayınlar