2016-2017 10. Sınıf Dil ve Anlatım Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 31

1.Okuduğunuz Beste adlı metnin belirli bir hazırlık sonucu ortaya konduğu söylenebilir mi? Tartışınız ve metinden örneklerle sözlü olarak ifade ediniz.

Hayır. Belirli bir hazırlık sonucu ortaya konmamıştır. Metnin giriş bölümü yoktur.

"Şiirde kulağa hitap eden ve kulakla ilgili unsurlardan birinin şiirin vezni olduğuna şüphe yoktur. Burada Yahya Kemal aruzun pek meşhur “Mef’ûlü mefâîlü mefâîlü feûlün” veznini kullanmıştır"

ifadesine bakarsak "burada" ifadesi ile neyi kastediyor bek belli değil. Bu daha önce bahsedilen bir konu olduğunu gösterir.

  1. a. Tutarlı yazma ve konuşmayı etkileyen hususları açıklayınız.


Çeşitli kaynaklardan bilgi toplamak .

Toplanan bilgileri deneyimlerle zenginleştirmek

Yazma ve konuşma öncesi bilgi toplamak.

Düşünceleri gruplandırmak

Neyi niçin ve nasıl anlatması gerektiği üzerinde düşünmek

Yazının ve konuşmanın türünün okuyucu ve dinleyici üzerindeki etkisini belirlemek

 

b.Buradan hareketle bir ön hazırlığa dayanmadan gerçekleştirilecek yazma ve konuşmada ne gibi kusurların oluşabileceğini neyi, niçin ve nasıl anlatmak gerektiği üzerinde düşünmeden konuşma ve yazmanın tutarlı olup olamayacağını tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sebepleriyle birlikte tahtaya yazınız.

Bir ön hazırlığa dayanmadan gerçekleştirilecek yazma ve konuşma bir bütünlük arzetmez. Düşünceler karman çorman bir şekilde ortaya konur. Konunun başı sonu belli olmaz. Bu da istenilen etkiyi vermez. Anlatılmak istenen şey karşı tarafa iletilemez.

3.Yazmaya başlamadan veya konuşma yapmadan önce bilgi toplamalı, deneyimler toplanan bu bilgilerle zenginleştirilmeli, düşünceler gruplandırılmalı, yazılacak yazının, yapılacak konuşma nın türü ile okuyucu veya dinleyici üzerinde gerçekleştireceği etki nin mahiyeti belirtilmelidir. Bil gi top la mak için oku mak, araş tır ma yap mak, not al mak, özet çı kart mak ve çe şit li kay nak lar dan alıntı yap mak gerekir.

Verilen açıklamalardan ve incelediğiniz metinden hareketle;

a.Bir metin hazırlanırken ne gibi kaynaklara baş vurulabileceğini, kaynaklara baş vurarak hazırlık yapma nın metne nasıl bir katkı sağlayabileceğini tartışınız.

Bir metin hazırlanırken başvurulacak kaynaklar gezi, gözlem, deney, gazete, dergi, ansiklopedi gibi

b. Ulaştığınız sonuçlardan yola çıkarak kaynaklara başvururken nelerin nasıl not alınması gerektiğini, konuyu anlamadan not almanın mümkün olup olamayacağını sözlü olarak ifade ediniz.

Bir metinde, bir konuşmada iletilenleri maddeler hâlinde, ana çizgileriyle belirlemeye not alma denir. Not alma yazı veya konuşmayı iyi anlamayı gerektirir.

4.Bir yazı hazırlarken kaynakların nasıl gösterilebileceğini, okuduğunuz metinden örnekler göstererek açıklayınız.

Yazarın metinde geçen kimi bilgilerle ilgili sayfa altına veya çalışmanın sonuna konulan açıklama veya kaynak bilgisine dipnot denir. Dipnot sayesinde alıntıların aktarıldığı kaynak belirtilir. Dipnotlar, o konuda yazmak isteyenlere başvuru kolaylığı sağlar.

Örnek: Bence ahenk veznin sustuğu yerde başlar...” (1).

metnin sonunda verilen numaralı dipnot açıkça yazılır.

(1) Dergâh, 5 Şubat 1922

 

5.İncelediğiniz metinden hareketle toplanan bilgilerin yazma ve konuşmada nasıl bir düzen içinde verilmesi gerektiğini tartışınız. Ulaştığınız sonuçları tahtaya yazınız.

Toplanan bilgiler giriş gelişme ve sonuç bölümü olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmalıdır.

6.Beste adlı metnin yazılış amacını, hedef kitlesini belirleyip bunların yazıda üstlendikleri rolü tespit ediniz.

Best adlı metnin yazılış amacı bilgi vermektir. Hedef kitlesi edebi alanda çalışma yapan eğitimli kesimdir. Bu unsurlar dili kullanımda etkili olmuşlardır. Eğer hitap edilen kesim sıradan halk olsa daha sade ve anlaşılır bir dil kullanması gerekirdi.

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar