2016-2017 10. Sınıf Dil ve Anlatım Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 33

Sayfa 33
1.Okuduğunuz Çamlıca’daki Eniştemiz ile İstanbul metinlerinin nasıl bir hazırlık sonucu kaleme alınmış olabileceğini tartışınız. Elde ettiğiniz sonuçları defterinize yazınız.
Bu iki metin uzun bir tecrübe ve bilgi birikiminin eseridir. Rastgele yazılmış bir metin değildir.

2.Okuduğunuz Beste, Çamlıca’daki Eniştemiz ile İstanbul metinlerinin konularını belirleyerek bu metinlerde, ana düşünce etrafında diğer düşünce, bilgi ve bulguların nasıl birleştirildiğini örneklerle sözlü olarak ifade ediniz.

Beste’nin konusu: Şiirdeki ahenk unsurlarından vezin
Çamlıca’daki Eniştemiz’in konusu: Çamlıca’dan İstanbul’un görünüşü
İstanbul’un konusu: İstanbul’un güzellikleri

Metindeki ana düşünce yanında bir de yardımcı düşünceler vardır. Bu düşünceler metinlerde paragraflar halinde verilir. Her bir düşünce ayrı bir paragraf oluşturur. Bu düşüncelerin birleşiminden ise ana düşünce ortaya çıkar.

2. Etkinlik

• “İnsan hakları ve özgürlükler” konusundaki düşüncelerinizi ortaya koyan bir yazı yazınız ve bunu sınıfta okuyunuz.

İnsanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliği düşünebiliyor olmasıdır. Bu özelliği ile insan büyük medeniyetler kurmuş, yeni buluşlara imza atmış, yeryüzünde büyük medeniyetler oluşturmuştur. Bu medeniyetlerin varlığı ve devamı için kendine gore kurallar geliştirmiştir. Bu kurallardan en önemlisi de insan haklarıdır.
Insan haklarının başında özgürlük gelir. Insanın en değerli hayat kaynağı özgürlüğüdür.
Toplumlar insane değer verdiği ölçüde gelişir ve güçlenirler. İnsana verilen değer birlik ve beraberliğin artmasına milli ruhun gönüllerde daha da kök salmasına kapı aralar.

İnsan hakları, her bir bireye bağımsız seçim yapma ve yeteneklerini geliştirme özgürlüğü sağlar. Bu özgürlükler başkalarının haklarına saygılı olmak ve bu hakları çiğnememe zorunluluğu ile dengelenmektedir. Bir başka deyişle, birçok hakkın yanında bir sorumluluk da bulunmaktadır.
Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler.

………………..

Arkadaşlarınızdan gelen eleştirilere de dikkat ederek ele aldığınız konunun anlatımında kendinizi başarılı görüp görmediğinizi, nedenleriyle birlikte söyleyiniz.

………………

Yorumlar

Popüler Yayınlar